Dæk

AutoPartner er din lokale dæk- og fælgmontør, som via en stærk indkøbsaftale kan tilbyde dig dæk og fælge til gode priser.

Du finder også gode råd om dæk, informationer omkring valg af dæk og dækstørrelse, hastighedskoder og anden nyttig information. Her finder du din lokale dæk- og fælgmontør, som via en stærk indkøbsaftale kan tilbyde dig dæk og fælge til gode priser.

Gode råd om dæktryk

Det er vigtigt med et korrekt dæktryk, idet et forkert dæktryk resulterer i et ringere vejgreb og et forhøjet slid på dækket.

I bilens instruktionsbog eller på mærkater ved bilens døråbning, finder du de anbefalede dæktryk for netop din bil. Husk også at kontrollere dæktrykket i reservehjulet.

Dækmønster

Loven foreskriver, at der er mindst 1,6 mm dækmønster på dækkene, men der bør minimum være 3 mm mønster, da dækkene herefter mister sine egenskaber med ringere køresikkerhed til følge. Til sammenligning har et nyt dæk et mønster på mellem 7 og 8 mm.

Et dæk med kun 1,6 mm dækmønster pumper mindst 85 procent mindre vand væk end et nyt dæk.

Hvis du vil vide mere om dæksikkerhed, kan du finde oplysninger på:www.dbfr.dk

MS mærkning

Hvis dine dæk er mærket med et M+S mærke, betyder det, at dækkene er vinterdæk eller helårsdæk. Men vær opmærksom! Der skal også være et snefnug symbol sammen med M+S mærket for at der er tale om vinterdæk. M+S mærket alene sikrer altså ikke, at dækket er et vinterdæk.

M+S mærkede dæk skal altid være monteret på alle 4 hjul, og må ikke blandes med sommerdæk.

Hastighedskoder

Dæk har en hastighedskode. Denne kode fortæller hvilke hastigheder, bilen maksimalt er typegodkendt til at køre med. Det er altså bilens topfart, der er afgørende for hvilken hastighedskode ens dæk skal have.

Læsning af dæk

Dæk er mærket med oplysninger om fysiske mål og egenskaber. Dette eksempel viser, hvad de forskellige oplysninger på et dæk betyder.

1:Hvis der f.eks. står 205/55R16 91V på dit dæk, kan det aflæses således:
205 er bredden på dækket i mm.
55 er profilen på dækket
16 er diameteren på fælgen - angiver hvilken størrelse fælge, der skal benyttes til dækket
R viser, at dette er et radialdæk (hvilket er det mest normale dæk i dag)
91 viser hvor meget vægt dækket kan tåle (loadindex)
V er hastighedskoden og viser her, at dækket kan klare ca. 240 km/t
2: Dette er det slangeløst dæk
3: Viser at dækket lever op til ECE regulativer
4: Produktionskode - viser at dækket er produceret i uge 16, 2009
5: TWI = Tread wear indicator, Slidbane slitage indikator
6: Viser hvilket land dækket kommer fra

Dækkvalitet

Du kan tjekke hvor et dæk er fremstillet. Dette fremgår af E-mærkningen, som er din garanti for, at dækket er typegodkendt. Dette er en produktionsnorm fra EUs ECE-30 regulativ, der stiller krav til mærkning, kvalitet og hastighed på selve dækket.
Du kan også se efter DOT-mærket. Dette er den amerikanske kvalitetstandard. Efter DOT-mærket skal der fremgå en datomærkning, som kan være et serienummer eller produjtionsuge/år. Eksempelvis 3209 = uge 32, år 2009.

Der skal bagved E- og DOT-mærkerne stå et godkendelsesnummer og et oprindelsesland.

 

Modtag AutoPartners nyhedsbrev

AutoPartner sender nyhedsbreve ca. 14 gange årligt med gode råd og tilbud.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen.

Tilmeld nyhedsbrev